17 Aralık 2018 Pazartesi

Nüfus ve Eğitim İlişkisi




Eğitim, herkesin alması gereken hayatımızın önemli bir parçasıdır. Hayatta her şeyi ilk önce aile eğitimiyle, okul, öğretmen eğitimiyle alıp ve kendimizi geliştirerek öğreniyoruz, başarıyoruz. Bu bir nevi şanstır aslında çünkü herkes şanslı doğamıyor. Bu konu nüfusa da yansımaktadır.

Gelişmiş olan ülkelerde eğitim olanakları ve eğitim politikaları iyi seviyede olduğundan eğitimli bir nüfusa sahiptirler. 

Gelişmekte olan ülkeler kalkınma amacıyla yatırımlarını eğitim üzerinden yaparak gelişmelerini tamamlamayı hedeflerler. Bu sayede de eğitimi ülke geneline yaymayı hedeflemişlerdir. Fakat gelişmekte olan ülkelerde şöyle bir sıkıntı olabiliyor. Üniversite öğrencileri okuyup eğitimlerini tamamladıklarında bazıları işsiz kalabiliyor (özellikle ülkemizde) dolayısıyla eğitimli işsizlerin çoğalmasıyla aktif nüfusunda bundan etkilenerek pasifleşmesine sebep olabiliyor. 
Az gelişmiş ülkelerde ise genellikle tarıma yöneldikleri için aileler çocuklarını sadece zorunlu eğitimle okutmak durumunda kalıyorlar hatta bazıları tarla işleriyle ilgilenilsin diye çocuklarını okula göndermiyor. 
Eğitim kentsel bölgelerde çok etkin olduğundan dolayı da az gelişmiş bölgelerde yaşayanlar kırsal bölgelerden kentsel kesimlere doğru göçe yönelerek kentsel bölgenin nüfusunda yükselmeye sebep olup, kırsal kesimde nüfusun azalmasına neden olur.

Bir diğer sorun ise kadın nüfusun eğitime katılmasıdır. Genellikle az gelişmiş ülkelerde özellikle Müslüman ülkelerde kadınları,  eğitime katılmaması açısından toplum içine girmesini istemeyen kesimler tarafından eğitimleri engellenebiliyor. 
Kadınların eğitime katılan kısmında, kadın kariyer planlamaları yaptığından dolayı doğurganlığı da geri plana atmak durumunda kalarak nüfusta değişimlere sebep olur.

Milli Eğitim Bakanlığının dergisinde yayınlanmış olan bir yazıda paylaşılan grafikte, genç nüfusun yüksek olmasını ileride eğitim açısından problemlere yol açacağını belirtmişlerdir.

Dolayısıyla devletin genç nüfusu ülkenin ihtiyaçları, hedefleri ve idealleri yönünde yetiştirmek içinde daha fazla kaynak ayırması gerekecektir.

Büşranur UÇAR B170218063
  


  • KAYNAKÇA
  • https://www.gundemturkiye.com/toplum/egitim-sosyolojisi/az-gelismis-ve-gelismekte-olan-ulkelerde-egitim-sorunu.html
  • https://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/medergi/18.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nüfus ve Eğitim İlişkisi

Eğitim, herkesin alması gereken hayatımızın önemli bir parçasıdır. Hayatta her şeyi ilk önce aile eğitimiyle, okul, öğretmen eğitimiyle...